ورود قهوه به ایران
قهوه در ایران قدمتی طولانی دارد. از قرن شانزدهم، قهوه در سراسر کشور محبوب بوده است.
همان طور که در مقاله های قبل به پیدایش قهوه در جهان اشاره کردیم(مقاله همه چیز درباره قهوه
ورود قهوه به قسمت خاورمیانه از قرن ۱۶ بود. روایت های متفاوتی در این مورد موجود است که پر تکرارترین آن را مورد بررسی قرار می دهیم.
اولین استارت ورود قهوه به ایران
قهوه اولین بار توسط زائران که از مکه بازمیگشتند به ایران وارد شد. در ابتدا قهوه به عنوان دارو جهت رفع سر درد و کاهش فشار خون مورد استفاده قرار می گرفت.
محبوبیت قهوه
در زمان سلسله صفوی، قهوه در ایران جایگاه خود را در میان نوشیدنیهای روزانه مصرفی مردم، پیدا کرد. در سال ۱۶۶۴ میلادی کاشف الدین، داروساز مشهور در دوره صفویه، رسالهای در مورد فواید و مضرات قهوه نوشت. رساله او در خصوص فواید و مضرات قهوه، باعث ایجاد علاقه در شاه عباس برای استفاده از قهوه شد و این آغازی خوب برای گسترش قهوه در ایران بود.
رونق قهوه خانه ها بیشتر به دلیل تبدیل شدن مکانی برای نمایش هایی مثل نقالی و نقل قول از تاریخ گذشته و… باب شد.
پیش از این، سرو و نوشیدن قهوه در ایران در بین عموم مردم، رواج نداشت. قهوه نوشیدنی مخصوص بارگاههای سلطنتی و افراد حاکم بود.
بنابراین، در کاخها فضایی به نام قهوه خانه برای نوشیدن قهوه توسط سلسله صفوی و قاجار ایجاد شده بود. این چنین برای اولین بار مکانی برای سرو قهوه در ایران شکل گرفت. این مکانها توسط افرادی به نام “قهوه چی” یا “قهوه باشی” اداره می شدند.
با گذشت زمان، قهوه خانهها در ایران به خارج از محدوده کاخ، جایی که مرفهین و اشراف حضور داشتند انتقال پیدا کرد. با انتقال قهوه خانهها به خارج از محدوه کاخ، نوشیدن قهوه در ایران، در بین مردم عادی نیز رواج پیدا کرد.
رونق قهوه خانه ها بیشتر به دلیل تبدیل شدن مکانی برای نمایش هایی مثل نقالی و نقل قول از تاریخ گذشته و… باب شد.